Lange presentatie

 
Achternaam:Beth
Voornaam:Evert Willem
Geboortedatum:7 juli 1908
Geboorteplaats:Almelo
Datum van overlijden:12 april 1964
Plaats van overlijden:Amsterdam
Bijzonderheden:Nederlands logicus en filosoof. Was van 1946 tot aan zijn dood in 1964 hoogleraar in de logica en de Filosofie van de exacte wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (van 1946-1948 buitengewoon hoogleraar). Vanaf 1952 was hij directeur van het Instituut voor Grondslagenonderzoek en Filosofie der Exacte Wetenschappen aan dezelfde universiteit. Beth leverde een belangrijke bijdrage aan de grondslagen van de logica door de ontwikkeling van semantische tableaus, een methode om de geldigheid van conclusies te beoordelen. In 1953 bedacht hij wat later de 'stelling van Beth' zou heten, over het verband tussen impliciete en expliciete definieerbaarheid.
Beth had contact met G. Mannoury, A. Heyting en H. Scholz en leerde in 1938 de Pools-Amerikaanse logicus A. Tarski kennen. Ook nam hij een tijd lang deel aan de bijeenkomsten van de signifische studiekring.
Zijn bibliotheek (Bibliotheca Beth) bevindt zich in de bibliotheek van de faculteit wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam; het Beth Archief bevindt zich in het Rijksarchief in Noord-Holland te Haarlem.

Bron: J.J.A. Mooij, 'Beth, Evert Willem (1908-1964)', in Biografisch Woordenboek van Nederland. URL:http://www.inghist.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn2/beth [05-09-2003]
Trefwoorden:Logica
Internetpagina:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Evert_Willem_Beth
Specialisatievak:Logica
Wiskunde
Links:[Publicaties van Evert Willem Beth]
[Publicaties over Evert Willem Beth]
Recordnummer:NAAM1682