Lange presentatie

 
Achternaam:Kuyper
Voornaam:Frans
Geboortedatum:1629
Datum van overlijden:1691
Bijzonderheden:Frans Kuyper, ook wel bekend onder de naam Cuperus, huwde op 28 november 1651 met Elisabeth van Wamelen. Kuyper werd in 1652 proponent bij de Remonstrantse broederschap en predikant te Vlaardingen. Vanwege zijn sympathie voor het socinianisme en vanwege zijn aversie tegen de kinderdoop, nam hij reeds in 1653 zijn ontslag. Hij werd boekdrukker, verhuisde als zodanig naar de omgeving van de Haarlemmerpoort te Amsterdam en later naar Rotterdam. Kuyper heeft de aanleiding gegeven tot de zogenaamde "Bredenburgse twisten" in de vrijzinnige beweging der Collegianten. Samen met de Schiedamse horlogemaker Barend Joosten Stol (1631-17
) schreef hij het driedelige "Den philosopherenden Boer" (1676), een dialoog tussen een sociniaanse boer ( Frans Kuyper), een filosoof (Johannes Bredenburg) en een quaker. Daarin maakt de boer de filosofen en de quakers belachelijk. Door Bredenburg te associëren met Meyers "Philosophia", insinueert Kuyper dat Bredenburg een leerling is van Meyer en Spinoza. Stol liep later naar Bredenburg over. Maar in Abraham Lemmerman vond Kuyper een nieuwe medestander in zijn strijd tegen Bredenburg. Samen publiceerden zij in 1684- zonder Bredenburgs toestemming- diens manuscript "Wiskonstige demonstratie", samen met diens eerdere "Verhandeling" en met hun eigen commentaar op de teksten. Het doel was Bredenburg te beschuldigen van spinozisme. Hiermee kregen de Bredenburgse twisten een breder bereik dan dat van de Collegianten: met de betrokkenheid van Isaac Orobio de Castro, Philip van Limborch, Noel Aubert de Versé, Jean Le Clerc, John Locke, en Henry More, Pierre Bayle, strekte de controverse zich uit tot de Europese Republiek der Letteren.
Frans Kuyper vond in 1691 onverwacht de dood, toen een molenwiek hem raakte bij het zoeken naar milstenkruid, nodig voor de vervaardiging van het zogenaamde Kuyperbalsem.
Trefwoorden:Collegianten
Links:[Publicaties van Frans Kuyper]
[Publicaties over Frans Kuyper]
Recordnummer:NAAM1893